• 23 mei 2024

THC-Nieuws

Op Je Gezondheid!

CBD-olie voor een goede nachtrust

aug 20, 2021
CBD bij slapeloosheid

Door Shanna Pettens

Overmorgen is het weer zover: Volle Maan. Veel mensen ondervinden dat ze in de dagen voor en na Volle Maan moeilijker inslapen of onrustiger slapen dan gewoonlijk. Zodra de Maan over haar hoogtepunt heen is, vermindert dit effect waardoor de meesten weer slapen als een roos. Voor personen met chronische slaapproblemen is een goede nachtrust echter ook bij andere maanfases geen evidentie.

Chronisch slecht slapen is niet enkel vervelend, maar heeft verstrekkende gevolgen voor onze algemene gezondheid. Het vermindert onze weerstand tegen infecties en zorgt voor vermoeidheid overdag, concentratie- en geheugenproblemen en prikkelbaarheid.  

Slapeloos

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 11% van de Nederlandse vrouwen in de leeftijdsgroep van 41 tot 65 jaar slaapmedicatie gebruikt. Bij hun mannelijke leeftijdsgenoten bedraagt het percentage 4,6. In de leeftijdscategorie van boven de 65 loopt het gebruik van slaapmedicatie op tot respectievelijk 17,5% en 6,1%.

Ondanks het wijdverbreide gebruik zijn er aan klassieke slaapmedicatie belangrijke nadelen verbonden. De medicijnen hebben bijwerkingen zoals sufheid overdag en concentratieproblemen. Bovendien treedt er snel gewenning op. Bij dagelijks gebruik neemt het effect van klassieke slaapmedicatie al na één week af, waardoor de patiënt een hogere dosis nodig heeft om hetzelfde effect te bekomen. 

Veel artsen staan tegenwoordig weigerachtig tegenover het voorschrijven van chemische slaapmiddelen en zijn eerder geneigd om natuurlijke remedies zoals relaxatietherapie of valeriaan te adviseren. Bij sommige patiënten helpt dit echter onvoldoende. Voor deze mensen kan CBD-olie een natuurlijk alternatief voor klassieke slaapmedicatie zijn.   

Verschillende slaapfases

In grote lijnen bestaat onze slaap uit twee fases, namelijk de REM-slaap en de niet-REM-slaap. Beide slaapfases wisselen elkaar gedurende de nacht af volgens een vast patroon. Als dit patroon om één of andere reden verstoord geraakt, heeft dit een impact op onze slaapkwaliteit. Op langere termijn kan deze verstoring tot allerlei lichamelijke en mentale klachten leiden. 

CBD helpt ook bij dieren
CBD helpt ook bij dieren

REM staat voor rapid eye movement. Tijdens deze slaapfase zijn onze hersenen heel actief en hebben we vaak dromen, die we ons ’s ochtends al dan niet herinneren. Deze fase komt gemiddeld vijf keer per nacht voor en duurt telkens vijf tot dertig minuten. Opvallend is dat de duur van deze slaapfase toeneemt naarmate de nacht vordert. 

Niet-REM-slaap, afgekort NREM, is een collectieve benaming voor de slaapstadia waarin er een vertraging van de hersengolven optreedt. In tegenstelling tot de REM-slaap komen dromen in deze slaapfase zelden voor. NREM wordt ook de diepe slaapfase of uitrustfase genoemd, omdat ons lichaam en vooral onze hersenen tijdens deze fase tot rust komen. Op die manier doen we energie op voor de volgende dag.

Net als de REM-slaap komt de NREM gemiddeld vijf keer per nacht voor. Iedere fase duurt zestig à negentig minuten. In tegenstelling tot de REM-slaap worden de NREM-fases gedurende de nacht korter en minder diep.

Bepaalde aandoeningen kunnen het slaappatroon ontregelen. Bij personen die lijden aan een depressie is vastgesteld dat de REM-slaap langer duurt, waardoor zij vaak meer en intenser dromen. De niet-REM-slaap is daarentegen korter en minder diep, waardoor de patiënt zich ’s ochtends vaak niet uitgerust voelt, ondanks dat hij of zij voldoende uren slaap gehad heeft. 

Effect van CBD op onze slaap

CBD werkt als een natuurlijk kalmeringsmiddel en zorgt ervoor dat we gemakkelijker in slaap vallen en langer doorslapen. Bovendien bevordert CBD specifiek de non-REM-slaap, waardoor we een diepere slaap ervaren en ons overdag energieker voelen.

Tegelijkertijd vermindert CBD de duur van de REM-fase. Dat laatste zorgt voor een uitgeruster gevoel bij het ontwaken én wordt in verband gebracht met een vermindering van depressieve klachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *